Experiment: schone haren zonder shampoo

Ik dacht dat ik hier al eens over geschreven had, maar ik kon het nergens terugvinden. Blijkbaar toch niet. Waarschijnlijk omdat het een keuze was voor mezelf, maar waarbij ik het gevoel had dat het sociaal niet geaccepteerd is. Niet dat ik daar iets van merkte, maar het speelde in mijn hoofd. In de komende blogs zal ik dan ook schrijven over de grenzen waar ik tegenaanloop, en hoe ik uit mijn comfortzone ga. Ik experimenteer en ga de confrontatie aan.

Wanneer ik in het buitenland woon herzie ik mijn gewoonten. Toen ik voor drie maanden in New Orleans verbleef vond ik dat het tijd was voor verandering. Ik kwam een blog tegen over het stoppen met shampoo, gelijk was ik enthousiast.

Waarom stoppen?
Haren wassen vond ik altijd al vreselijk; het is zoveel gedoe om je haren in te zepen, schoon te spoelen, uit te kammen, af te drogen. En daar moet je dan om de dag tijd voor vrij maken. Ik was er al laks in, maar dan besefte ik me wel dat vet haar niet in de mode is. De no-poo beweging was revolutionair voor me, want, door helemaal geen shampoo meer te gebruiken stabiliseert de vetbalans van je haar. Je stopt de verslaving van je hoofdhuid en laat het rusten.

Voor mij was de motivatie met name natuurlijker leven, vrij van chemicaliën en een stap naar consuminderen. Shampoo en douchegel bevatten SLS (sodium lauryl sulphate) deze agressieve reiniger zorgt ervoor dat je huid uitdroogt en meer talg gaat produceren. Daarnaast bevatten ze palmolie. Met palmolie gaan een hoop ethische kwesties en ecologische destructie (kap van tropische regenwouden) gepaard. In vloeibare zeep zit trouwens ook palmolie, een blok zeep, zoals bijvoorbeeld Marseille zeep is beter.

Shampoo blijkt dan ook een uitvinding vanuit commercieel oogpunt: een manier voor de cosmetische industrie om geld te verdienen. Echter, om iets schoon te maken, volstaat meestal het gebruik van water. (Dus nee Unilever, producten die mensen niet nodig hebben toegankelijk maken in minder welvarende landen is geen sociale duurzaamheid of ontwikkeling!). Stoppen met shampoo kan bovendien roos, droog haar en irritatie aan de hoofdhuid verminderen.

Hoe te stoppen
Ik ben gewoon gestopt, maar in de jaren heb ik wel al mijn shampoo gebruik verminderd. Minder shampoo, de shampoo verdunnen met water en minder vaak mijn haren wassen. Je zou dus een paar maanden tevoren al je verslaving omlaag kunnen brengen.

De transitie
Hoewel dit ideaal klonk, en ik blogs las van mensen wiens haar veel mooier werd, was ik er aan het begin niet gerust op. De transitieperiode verschilt dan ook per persoon, bij sommigen is het een week bij anderen een half jaar. In die periode loop je rond met vet haar. Je wast het wel met water, maar de talgproductie is nog actief.

Ik heb dik donkerblond haar en hierdoor had ik altijd al een aanleg voor vet haar. Bij mij bleef het dan ook erg lang vettig en ook had ik last van roos. Ik probeerde:

baking soda: een natuurlijke manier van je haar ontvetten, de meningen hierover zijn echter verdeeld. Sommigen zweren erbij anderen waarschuwen dat het te agressief is, ik kreeg er roos van.
koud douchen: zodat je haar koel blijft en geen vet ontwikkelt;
warm douchen: zodat het vet makkelijk wegspoelt en je haar sneller opdroogt, ik krijg hier echter roos van.
minder vaak mijn haar wassen: omdat bij mij mijn haar mooi werd na twee dagen;
föhnen: om het sneller te drogen. Maar door de hitte zweet het ook weer meer en beschadigd je haar.
drogen aan een t-shirt en daarna aan de lucht: dan droogt het bij mij op in slierten.
• kammen met een zwijnenhaar-borstel schijnt goed te zijn maar heb ik niet geprobeerd, wel gebruik ik nu een houten borstel. Beiden verspreiden het vet van je haarwortels beter.

Uiteindelijk droeg ik mijn haar enkel nog vast. Ik bleef volhouden en vond uiteindelijk wat het beste voor mijn haar is. Namelijk:

  • Om de drie dagen mijn haren wassen met koud / lauw water 
  • Dan een mengsel van 1/4 appel azijn en 3/4 water over mijn hoofd gieten en een minuut laten intrekken
  • Mijn haren onder de douche uitspoelen zodat de azijngeur eruit gaat


Tips
Ik heb gemerkt dat het voor mijn haar het beste werkt als ik 's ochtends mijn haar tos / wrijf door een droge stugge handdoek om het te ontvetten. Daarnaast doe ik soms babypoeder in mijn haar, dat werkt als droogshampoo om je haar te ontvetten. Let op dat je niet te veel op een plek aanbrengt, het ziet er wat vreemd uit als je opeens met witte haren rondloopt.

Het verbaasde me wel dat mijn haar niet stonk, het rook gewoon neutraal. Ik dacht dat er parfum in shampoo zat omdat je haar anders niet lekker rook, maar dat was dus niet het geval. Opvallend is trouwens dat mannelijke vrienden geen transitieperiode doorgingen. Hun haar is gewoon mooi droog.

Het resultaat
Het is interessant om te zien dat soms mijn haar opeens vet is en soms een lange periode niet. Voor mij is het een manier om mijn lichaam te leren kennen en te ontdekken wat er speelt. Zeewater heeft bijvoorbeeld een negatief effect op mijn haar, en zweten ook. Als ik veel aan mijn haar zit word het vetter en ook als het te lang duurt voor het droogt, bijvoorbeeld op koude dagen. Na de sauna is mijn haar juist mooi, wellicht door het vele douchen tussendoor.

Na een lange tijd experimenteren, lezen, in de spiegel kijken, kapsel wisselen, kwam ik meer mensen tegen die waren gestopt met het gebruik van zeep. Vanaf dat moment ben ik me er comfortabel bij gaan voelen. Het is een bewuste keuze, maar zoals bij alle keuzes wordt je beïnvloed door je omgeving. Nu denk ik er niet meer over na, ik ben gewend aan mijn natuurlijke haar. Ik vertel het ook aan mensen, zonder schaamte, juist omdat ik zo blij ben met de keuze. De keuze om niet afhankelijk te zijn van producten die schadelijk zijn voor je lichaam.

Toch liever langzaam afbouwen?
Mocht je nu echt een lange periode last hebben van vet haar, of niet voor de cold-turkey methode willen gaan, dan schijnen natuurlijke shampoo’s en de shampoo-bar een uitkomst te zijn. Er zijn producten zonder palmolie en SLS verkrijgbaar, producten die geen verslaving creëren, mild zijn voor je huid en je haar ontvetten. Hiermee kan je je het wassen van je haar afbouwen tot eens per week.

Voordelen:
Besparing van tijd en water, in een minuut ben ik wel klaar met douchen
Meer geld voor andere dingen
Geen vervuiling van het water met microplastics en andere slechte stoffen
Minder afval
Geen verslaving aan SLS, wat slecht is voor je huid en waardoor je je huid in moet vetten
Minder kap van tropisch regenwoud voor palmolieplantages
Een natuurlijker en gezonder lichaam (zonder droge huid of irritatie)
Lichter reizen
Opgeruimder huis


Reacties

  1. Er zijn nog zo veel opties om je haar te wassen... naast bicarbonaat. Rogge bloem, eieren maar ook zeepnoten of ayurvedische kruiden maar ook natuurlijk zeep. Persoonlijk vind ik bicarbonaat meest beschadigende voor het haar.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. En nu? Is het ooit gelukt? Ik heb het gedaan en voelde me miserabel, wekenlang met vet haar rondgelopen. Uiteindelijk weer gaan wassen toch. Nu wil ik graag overstappen op Utekram shampoo weer en Main & Tail zodat ik mn haar heel, heel lang kan laten groeien 😊 en het niet doodgaat.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Sauna feestjes in Finland

Vrij leven zonder bh's

Menstruatie: de cup