Sauna feestjes in Finland

Finland heeft een sauna cultuur, sauna's worden hier gezien als een basisbehoefte. Mensen gaan zo’n twee keer per week naar de sauna met vrienden, familie, collega’s of clubgenoten. Naar de sauna gaan is vrijwel altijd naakt en strikt zonder seksuele lading. Studenten in Helsinki vertelden mij over sauna feestjes; je gaat dan ’s avonds met een groep medestudenten naar de sauna en je drinkt bier ondertussen. Dit is gebruikelijk onder studenten en iets wat je echt moet proberen voor een echte Finland ervaring.

Culturele verandering
Nu zou ik mezelf niet als preuts omschrijven, en de antropoloog in mij vond dat ik sowieso moest gaan, en toch vond ik het spannend. Zoveel sauna-ervaring heb ik niet, ik wist niet wat voor mensen zouden komen en hoe de sfeer zou zijn.

Ik schreef op: “Waarvoor ben ik bang? Het oordeel van anderen of opmerkingen? Om me kwetsbaar op te stellen? Als ik erover nadenk, iedereen is wel ergens onzeker over toch? Over hun figuur vooral? Zijn mensen bezig met elkaar oordelen of vooral met hun eigen onzekerheid?”

Op het moment dat ik mijn kleding uittrok voelde het nog ongemakkelijk, maar vanaf het moment dat ik de sauna instapte was het gelijk ontspannen. Het is een beetje donker, iedereen is ontspannen en praat met elkaar. Niemand staart of lijkt oordelend. Ik denk dat immers iedereen wel iets aan diens lichaam heeft waarover je onzeker zou kunnen zijn.

Wat me opviel is dat veel mannen hun lichaamshaar wegscheren. Hun schaamhaar, borsthaar en soms okselhaar. Ik was hier best verbaasd over. Veel vrouwen geven namelijk als argument om zich te scheren, dat ze lichaamshaar mannelijk vinden. Maar als mannen het dan vervolgens ook weghalen, dan wordt het op een gegeven moment onmenselijk? Het leek bijna een statement van de mannen met lichaamsbeharing, dat zij zich niet scheren.

Badkleding
De eerste keer dat ik in de sauna was, was ik voor een groot deel van de avond de enige vrouw in het gezelschap. Er werd mij later gevraagd of ik dat niet erg vond. Ik moet zeggen dat het mij helemaal niet stoorde, waarom zou het uitmaken als er meer vrouwen zijn? Dat je het gevoel hebt dat anders alle mannen naar je kijken? Dat gevoel had ik niet. De tweede keer waren er aanzienlijk meer vrouwen, maar ik moet zeggen dat ik dat juist minder fijn vond, ze droegen namelijk bijna allemaal een bikini. Ten eerste is het vreemd om kleding te dragen terwijl de rest naakt is, en daarnaast gaf het me een raar gevoel. Alsof ze daarmee hun eigen lichaam seksualiseren, deze lichaamsdelen mogen jullie niet zien. Terwijl een sauna juist de plek is waar ieder gewoon een lichaam heeft, en je ontspant, jezelf bent. Badkleding verstoord deze sfeer, omdat degene die eerst gewoon bloot was, zich nu naakt voelt. Ook ga je nadenken over waarom zij hun lichaam bedekken, zouden ze iets te verbergen hebben, zouden ze onzeker zijn? Ook trekt het juist aandacht, niet alleen de kleuren maar ook door de lichaamsdelen die wel bloot zijn. Je bent juist geneigd te kijken, met name bij bikini’s die een groot decolleté vormen. Naakt zijn is niet seksueel, maar door delen te verhullen lijkt je juist een seksueel lichaam te creëren.

Iedereen heeft een naakt lichaam
De sauna is een mooie plek voor gelijkheid, waar je elkaar accepteert zoals je eruitziet. Ik ben blij dat ik toch gegaan ben, en me kan ontspannen zonder na te denken over het oordeel van anderen. Hopelijk ervaart ieder eenzelfde vrijheid om diens eigen lichaam te waarderen en te ontspannen onder het gezelschap. Ik stond even buiten mijn comfort zone, maar op het moment dat ik dat deed, bleek het helemaal niet vervelend. Soms moet je dat soort dingen gewoon doen, om je comfort zone groter te maken. Ik vind het helemaal niet erg om me bloot te geven en ontdekte dat ik naar de sauna gaan prettig vind.


Reacties

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Experiment: schone haren zonder shampoo

Vrij leven zonder bh's

Menstruatie: de cup