Wat is duurzame voeding?

Wat is een duurzaam dieet, op welke aspecten kan je letten en wat eet je dan?

Zestig procent van onze ecologische voetafdruk wordt bepaald door onze voeding. Dit komt door alles wat er vooraf gaat aan ons voedsel. Zoals het gebruik van land, water, pesticiden, transport, CO2 uitstoot, energie gebruik, maar ook verspilling.

Water 
Waarom wordt er voor een biefstuk 15.415 liter water per kilo gebruikt en voor een sojaburger 1045 l/kg?
Dieren hebben honger en dorst, met name aan hun voeding gaat veel water vooraf. Voor veevoer wordt vaak soja gebruik, wat veel water nodig heeft om te groeien. Als wij zelf de soja zouden eten zouden we de energie efficiënter gebruiken. Een dier heeft namelijk veel meer voeding nodig om een beetje vlees te produceren. Daarnaast wordt er veel water gebruik bij bijvoorbeeld het schoonsproeien van de stallen, het slachten, het verpakken en het koelen van het vlees. De vleesindustrie verbruikt erg veel water, voor een kilo kaas wordt 5060 liter water gebruikt. Het vermijden van dierlijke producten bespaard veel meer water dan wanneer je op je eigen water verbruik let.

Voedsel kilometers
Het overgrote deel van onze voeding is geïmporteerd, door het transport komen veel broeikasgassen in de atmosfeer terecht. Veel beter is om lokaal te consumeren. Op deze manier eet je wat er in het seizoen is en is het ook beter traceerbaar waar het eten vandaan komt, hoe het geproduceerd is en hoe de arbeidsomstandigheden zijn. In de supermarkt staan er bordjes bij het groenten en fruit met het land van afkomst. Ik let hierbij altijd op dat het uit Nederland komt en als ik een uitzondering maak, uit Europa. Sommige producten uit Nederland zullen echter wel uit een broeikas komen waar veel energie gebruik aan verbonden zit. De afweging tussen een Spaanse tomaat of een uit een Nederlandse kas is gecompliceerd. Het beste is nog als je je groenten bij de boer koopt, dan kan je zien hoe je eten verbouwd wordt en komt het geld ook bij de boer terecht.

Biologische voeding is tevens minder schadelijk voor de natuur. Pesticiden kunnen ernstige effecten hebben op de bodemkwaliteit, biodiversiteit en het grondwater. Ook mensen worden er ziek van. Hier in India, in deze tijd van het jaar, worden de cashew bomen bespoten. Dit verspreid zich in de lucht met als gevolg dat veel mensen ziek worden.

Broeikasgassen
Ik zal hier niet te veel over uitweiden omdat hier veel over gesproken wordt. Het komt erop neer dat dieren zeer veel broeikasgassen uitstoten, met name koeien stoten door hun scheten de schadelijke stof methaan uit. De bio-industrie is schuldig aan de grootste uitstoot van CO2, maar dan alle transport bij elkaar. Het gevolg is de opwarming van de aarde. Je kunt dus beter het vliegtuig pakken dan een stuk vlees eten.

Tot slot
Duurzame voeding houdt rekening met mens, dier en milieu. Veganistisch is het dieet met de laagste voetafdruk, de minste schadelijke effecten op de omgeving. Alsnog zit er variatie tussen veganisten, het is duurzamer om lokaal en seizoensgebonden te consumeren. Zo gaat er aan het drinken van koffie veel water, transport, pesticiden en slechte arbeidsomstandigheden vooraf. Tot slot houd je met een duurzame leefwijze rekening met het afval dat je produceert. Voorkomen van voedsel verspilling is dan ook van belang.

Hoe groot is jouw voedselafdruk? Die van mijn is 0,6. Wat er niet in staat is de verpakking van je voeding. Dat is iets waar ik zelf nog aan moet werken.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Experiment: schone haren zonder shampoo

Sauna feestjes in Finland

Vrij leven zonder bh's

Menstruatie: de cup