Seksuele voorlichting 2: Orgasmes

Hoe vrij wij ook zijn, we praten weinig over seks. Er mist een sensitiviteit, duidelijke communicatie, mannen en vrouwen lijken ver uit elkaar te staan, te leven in andere seksuele werelden. Wat in mijn ogen van belang is, is zelfacceptatie. Als je in je kracht staat, fijn voelt met wie je bent, zal het contact met anderen ook veel prettiger verlopen. Dit omdat je niet bezig bent met je eigen onzekerheid, maar op het contact met de ander. Niets is zo mooi als iemand die zichzelf is, voor een ander is dat ook veel prettiger. Dat is iets waar je zelf aan kunt werken, hopelijk werken mijn blogs als inspiratie. Kennis over je eigen lichaam is hiervoor van belang. Dit deel, over het college van Rik van Lunsen over seksuele voorlichting, gaat over orgasmes.

Mannen en vrouwen hechten evenveel belang aan opwinding en seksualiteit. Klaarkomen is belangrijk, ook voor vrouwen. “Waarom is het biologisch gezien belangrijk voor vrouwen om orgasme krijgen? Plezier. Dat je het de volgende keer weer wilt.” Lesbische vrouwen zijn het meest tevreden over seks, maar hebben minder seks, laat van Lunsen weten.

Het begrip Libido is een verzinsel van Freud. Mannen zouden een natuurlijke drive hebben en vrouwen moeten daardoor niet te vaak nee zeggen, want dat frustreert mannen. Zin in seks gebeurt echter niet vanzelf, legt van Lunsen uit. Het is het gevolg van een stimulus. Het brein maakt bij een stimulus een beslissing, ‘verwacht ik dat er iets positiefs gaat gebeuren?’. Tientallen malen per dag krijg je zo’n stimulus, vaak beslis je hier niks mee te doen. Zin komt pas na die beslissing. Seks = stimulus + context + communicatie.

Onder koppels heerst wel eens ontevredenheid over hun seks, ‘hij probeert haar maar zin te geven’, “doe nou eens spontaan” zegt hij. De vrouw heeft geen zin omdat het in het verleden geen winst opleverde. Hormonen hebben hier weinig mee te maken. Testosteron bij mannen en vrouwen gaan erover hoe gevoelig je bent voor prikkels. Hoe lager testosteron hoe meer prikkels je nodig hebt, “dan wordt het dus leuker”.

Seks met een partner is ingewikkeld, je hebt zowel lust als verbinding nodig. Teveel van één remt het ander. Twee mensen hebben verschillende wensen en verwachtingen. Seks is een constante afwisseling tussen lust en verbinding. Een orgasme is egoïstische lust, want daarvoor moet je de verbinding loslaten. Bijzonder is dat 70% van de vrouwen nooit klaarkomt van penetratie. 90% van de mannen altijd. 57% van de vrouwen heeft weleens pijn tijdens penetratie, 20% altijd. Hoeveel mannen hebben pijn tijdens penetratie? 0%, want als het pijn doet, doen ze het niet. Waarom vrouwen dan wel?

Ik zag laatst de documentaire ‘My Fucking Problem’ over vrouwen die last hebben van vaginisme. Zij hebben altijd pijn bij penetratie, veel ervaren zelfs pijn bij het inbrengen van een tampon. Bij de meeste vrouwen die aan het woord kwamen maakte het werkelijk een groot deel uit van hun leven. Ze ondergingen therapieën, gebruikten oprek instrumenten, bezochten seksuologen, en probeerden allerlei alternatieve geneeswijzen. De filmmaker benoemde dat zij het gevoel heeft dat haar relatie niet intiem genoeg is, dat er wat mist omdat ze geen geslachtsgemeenschap hebben. Persoonlijk kan ik me hier moeilijk in inleven. Er zijn genoeg vormen van intimiteit, lesbische koppels kunnen wel degelijk een intieme band hebben, en bovendien, de vrouwen die geen pijn ervaren bij geslachtsgemeenschap vinden het niet automatisch een prettige vorm van intimiteit. Zoals ik iets hierboven al schreef, als een man dat zou hebben, zou die gewoon geen 'seks' hebben. Dan is er geen probleem.

We kijken op rare manier tegen seks aan. Van Lunsen is coauteur van het boek ‘Cultural context of seksual pleasure problems’. Het gebrek aan plezier zorgt voor pijn en problemen, je moet als reactie hierop dus niet gaan verdoven of de vagina willen uitrekken. Je moet zorgen voor plezier. Tien procent van de vrouwen die pijn hebben (700.000 jonge vrouwen) vinden het normaal dat ze altijd pijn hebben tijdens seks. Vaginisme wordt veelal gezien als iets psychisch, waar het lichaam op reageert. De druk om toch fijn te willen vrijen zal het niet makkelijker maken.

Soloseks, aldus van Lunsen, heeft het voordeel dat je altijd tegelijk klaarkomt. Van masturbatie komt iedereen klaar. Masturberen leer je het beste in je eentje, en niet van iemand, want er zijn geen twee mensen die hetzelfde op hetzelfde moment lekker vinden.

Vrouwen hebben een volledige erectie nodig voor geslachtsgemeenschap, net als mannen. De vrouw is dus degene die moet bepalen of er gepenetreerd mag worden, aldus van Lunsen. Tot slot, merkt van Lunsen op, dat mannen zwetsen als ze geen condoom willen gebruiken omdat het anders niet lekker is. Ze zijn enkel bang dat ze hun erectie verliezen. Ze moeten gewoon thuis oefenen met het omdoen van een condoom tot ze het kunnen, dan pas moeten ze beginnen aan seks.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Sauna feestjes in Finland

Drie maanden zonder wc-papier

Vrij leven zonder bh's

Experiment: schone haren zonder shampoo