Historische en culturele kijk op monogamie

Waar komt onze monogame relatie vandaan?

Ik keek de TED talk van Christopher Ryan. Ryan legt uit dat monogamie is ontstaan aan het begin van de landbouw, 10.000 jaar geleden. Mensen wilden hun oogst delen binnen hun kring. Vrouwen deelden het voedsel met hun kinderen, en om zeker te stellen wie de vader was, ontstond de monogame relatie.

Eerder, in het jagers en verzamellaarstijdperk, deelden we alles met elkaar. Voeding, onderdak, bescherming en kinderen. Mensen hadden diverse seksuele relaties, binnen hun groep. Ze waren seksuele omnivoren en niet seksueel exclusief. Dat wil overigens niet zeggen dat ze niet van elkaar hielden.

Monogamie is dus niet altijd de meest dominante relatievorm geweest. En nog steeds domineert deze vorm niet overal. In sommige gemeenschappen zijn alle mannen met wie de vrouw seks had, de vader. In andere stammen speelt de vader überhaupt geen rol. Tijdens mijn studie in antropologie leerde ik dat er best veel gemeenschappen zijn die polygaam of polyamoreus zijn, met diverse verwantschapssystemen en met uiteenlopende visies op seks en relaties.

Dit zou ons niks moeten verbazen. Vrouwelijke mensen, zijn de enige soort op aarde die in principe altijd seks kunnen hebben, ook als ze niet vruchtbaar zijn. Of ze nu ongesteld zijn of in hun menopauze zitten, in tegenstelling tot de meeste dieren. Net als de chimpansees en bonobo's, hebben we zo’n duizend keer seks in ons leven.

In onze huidige cultuur schamen we ons voor onze verlangens. Er is iets mis met je wanneer je je aangetrokken voelt tot anderen. Veel relaties lopen stuk op onrealistische verwachtingen gebaseerd op een verkeerde visie op menselijke seksualiteit, aldus Ryan. 

Met deze blog wil ik laten zien dat de een monogame relatie een optie is uit vele vormen. Alles wat we zien als normaal, kan anders. Niet iedereen zal deze behoefte hebben, maar als je die wel hebt: je bent niet de enige. Praat er eens over en ga in gesprek met je eventuele partner. Verlangens kunnen op den duur je relatie breken. In tegenstelling tot hier en daar wat flirten en ontdekken, wat ook juist je relatie kan versterken. Natuurlijk kan het voorkomen dat je op iemand anders verliefd wordt, maar dat kan altijd. Maak het wel echt eerst bespreekbaar met je partner voor je de intimiteit opzoekt, want je wilt niet in het hokje vreemdgaan gestopt worden.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Sauna feestjes in Finland

Drie maanden zonder wc-papier

Vrij leven zonder bh's

Experiment: schone haren zonder shampoo